Bielaar

Het ontstaan van Rode Boskoop Bielaar-van Laar ®

In 1978 hebben wij deze mutant gevonden in een Rode Boskoop ’’Bieling’’.  Dit gebeurde tijdens een afstudeerproject van de fruitteelt vakschool te Tiel. ‘’Hoe ontstaat een nieuw ras?’’ In onze boomgaard hingen aan een bloemkluster enkele vroeg en goedgekleurde rode Boskoop. Deze bleken al enkele weken voor het pluktijdstip egaal en rondom intensief rood gekleurd te zijn. Deze bloemkluster hebben we enkele jaren gevolgd. Ieder jaar weer bleken de vruchten vroeger en beter gekleurd te zijn dan de standaard rode Boskoop. Na enkele jaren hebben we bladknoppen uit de scheut genomen en er nieuwe bomen van gemaakt. Na uitplanten bleken de bomen goedgekleurde rode Boskoop te produceren.  Hetgeen inhoud dat de mutatie mutatievast is! Door de jaren heen is hij niet terug gemuteerd en is nog steeds zeer stabiel. In 1990 is ons ras virusvrij gemaakt door de N.A.K.B. te Horst.

Vanaf 1985 is Rode Boskoop Bielaar-van Laar ® op nagenoeg alle Europese proeftuinen en onderzoeksstations uitgeplant. Dit ter beoordeling en in vergelijkingsproeven met andere rode Boskoop mutanten. In vrijwel alle gevallen kwam Rode Boskoop Bielaar-van Laar ® als mooiste en beste rode Boskoop naar voren. Rode Boskoop Bielaar-van Laar ® is een kwekersrechtelijk beschermt appelras. Verder heeft het ook Communitair kwekersrechtelijke bescherming.

 

Het ontstaan van boomkwekerij Bielaar

In 1980 werden de eerste bomen in eigen beheer gekweekt. Deze waren bestemd voor eigen productie in de boomgaard. Hierbij konden we de eerste nabouw goed beoordelen. Ieder jaar weer werden er nieuwe bomen bijgemaakt en uitgeplant. Er bleek interesse te zijn van fruitteeltvoorlichters en proeftuinen waar parallel aan ons onderzoek ook bomen ter controle werden uitgeplant. Korte tijd daarna werd ook het kwekersrecht in Engeland aangevraagd. Door het ter beschikking komen van steeds meer goed nabouw materiaal werden er steeds meer Rode Boskoop Bielaar-van Laar ® gemaakt. Toen het ras eenmaal kwekersrechtelijk beschermd was konden we ook de eerste andere fruittelers voorzien van bomen. Al snel bleek onze Rode Boskoop Bielaar-van Laar ® ook goed te gedijen op andere gronden. Hierdoor groeide de interesse in binnen- en buitenland. Zo zijn wij in 30 jaar tijd uitgegroeid tot ’s werelds grootste producent van vruchtbomen van Rode Boskoop Bielaar-van Laar ®!

Het overgrote deel van onze vruchtbomen van Rode Boskoop Bielaar-van Laar ® worden in opdracht of bestelling naar wens van de klant geproduceerd. Zo zijn er voor ieder grondtype ook diversen onderstammen mogelijk.